Zwerfafval scheiden is goed voor de eigen portemonnee.

Goed gescheiden zwerfafval is makkelijker te recyclen dan afval dat niet wordt gescheiden. Door zwerfafval te scheiden gaat het restafval van ongeveer 250 kilo per inwoner per jaar, naar 100 kilo in 2023.

Waarom is het scheiden van zwerfafval zo belangrijk?

Iedereen weet dat afval scheiden beter is voor het milieu, maar afval scheiden in de openbare ruimte heeft ook veel andere voordelen.

Een hiervan is het kosten plaatje. Gemeenten, bedrijven en organisaties zijn zelf verantwoordelijk voor het scheiden van hun afval. De kosten hiervan kunnen in sommige gevallen tot in de miljoenen euro’s per jaar oplopen. Onderzoek toont aan dat afval scheiden bij de bron, dus op straat, goedkoper en effici├źnter is dan nascheiding. Hierdoor is de gemeente dus jaarlijks minder geld kwijt aan het verwerken aan afval, waardoor de burgers minder afvalstoffenheffing hoeft te betalen. Zwerfafval scheiden is dus een win-win situatie!BINsystem, Duurzame oplossingen voor afval, ongedierte en hondenpoep

Afval scheiden is goed voor de eigen portemonnee.

 

Zwerfafval krijgt een tweede kans

In de afval industrie wordt niet meer over afval gesproken maar over grondstoffen. Zo vertelt afvalverwerkingsbedrijf Renewi dat elk stukje zwerfafval niet meer afval maar een product. Zo wordt de afvalstroom PMD gesorteerd tot drie stromen, die individueel worden bewerkt en weer inzetbaar worden gemaakt. Plastic vormt een een grondstof voor diverse textielproducten, zoals T-shirts, sjaals en truien. Gerecycled aluminium wordt gebruikt voor de productie van nieuwe metalen verpakkingen tot nieuwe fietsen. En het karton wordt onder meer gerecycled tot nieuwe papier- en kartontoepassingen zoals tissueproducten, kartonnen dozen en papieren zakken. Op deze manier krijgt het weggegooide zwerfafval een heel nieuw leven en komt indirect weer terug tot de burger.

Hoe scheid ik mijn zwerfafval?

Bij zwerfafval is het belangrijk om te weten welke soorten afval er zijn. De meest voorkomende afvalstromen die je op straat kunt scheiden zijn REST afval en PMD. Het is daarom van goed belang om te weten wat je wel bij PMD mag gooien en wat daar niet bij mag. Zo mag je bij de PMD afvalbak wel plastic tassen, drankpakken, plastic bakjes en drink flesjes gooien. Maar gooi je je krant, bananenschil en cadeau verpakking bij het REST compartiment.

Herkenbaarheid op straat

BINsystem, Duurzame oplossingen voor afval, ongedierte en hondenpoep

Om het rondzwervende vuil tegen te gaan zijn er vele alternatieven. Speciaal voor gescheiden afval heeft BINSystem de BINSolumn ontwikkeld. De stijlvolle BINSolumn buitenafvalbak is voorzien van twee gelijke onderverdelingen voor gescheiden afval. Waardoor het meteen duidelijk wordt in welke bak het afval weggegooid kan worden. De BINSolumn zal vanwege zijn uiterlijk zorgen voor een gedragsverandering, waardoor mensen eerder geneigd zullen zijn om hun afval weg te gooien.

De BINsolumn, bevestigd op een betonblok, kan overal geplaatst worden vanwege zijn stevige betonnen voet. Langs de weg, in het bos, naast een bushokje of in het winkelcentrum maakt niet uit. Het straatbeeld wordt hiermee verrijkt. Daarnaast is de BINSolumn vandalisme bestendig en o.a. dankzij zijn slimme waterafvoer ook nog uiterst duurzaam.

Ben je benieuwd wat we in jouw gemeente zouden kunnen betekenen of wil je jouw gemeente hier op attenderen? Klik hier voor ons assortiment.