75% van de rokers gooit hun gevaarlijke peuken op straat

Elk jaar worden per roker gemiddeld 6 sigaretten peuken op straat gegooid, dat zijn bijna 2500 peuken per jaar en maar liefst 10 miljard per jaar! Opzienbarend is dat de meeste peuken worden aangetroffen binnen een straal van 5 meter van de afvalbak.

Sigarettenpeuken overlast op straat

BINsystem, Duurzame oplossingen voor afval, ongedierte en hondenpoep

Voor de meeste rokers is het weggooien van peuken heel normaal, maar vormen echter een hardnekkig probleem. Peuken zijn lastig op te ruimen en liggen op plaatsen waar de schoonmaakmachine niet kan komen. Daarnaast duurt het volgens het NRC in ieder geval twee tot 15 jaar voor een peuk helemaal vergaat. Onder de rokers is het idee dat het weggooien van een peuk in de afvalbak brandgevaarlijk is.

75% van de rokers gooit de peuken op straat.

 

Sigaretten peuken schadelijk voor mens en dier

Dagelijks wordt er in Nederland een vuilniswagen vol met peuken in de natuur gekiept. De natuur heeft 2 tot 12 jaar nodig om een sigaretten filter af te breken. Er zit veel plastic en reststoffen in de filters die dodelijk zijn voor vogels en vissen, maar ook in het water terecht komen. Zo heeft 70% de zeevogels plastic in hun maag. Volgens onderzoek van Mooi Schoon vervuilt 1 sigarettenpeuk ongeveer 8 liter water. Water waaruit dieren drinken, maar ook de mens. 

Peuk op straat gooien?

Mocht je toch de urgentie hebben om de sigaret op straat te gooien, kan dit je duur komen te staan. Zo betaal je een boete van 140 euro als je betrapt wordt. Een peuk neergooien valt namelijk wettelijk gezien onder rommel op straat gooien. De hoogte van deze boete komt doordat het opruimen van peuken erg moeilijk en arbeidsintensief is. Het is de rol van de gemeente om de openbare ruimte schoon te houden. Daarnaast is het de taak van bedrijven om hun eigen grond schoon te houden van zwerfafval.

Oplossingen tegen rondzwervende sigaretten

BINsystem, Duurzame oplossingen voor afval, ongedierte en hondenpoep

Gelukkig zijn er genoeg oplossingen tegen de rondzwervende sigaretten peuken op straat en bij bedrijven terreinen. Zo heeft Binsystem de peukenzuil. De peukenzuil is eenvoudig te monteren aan de muur, op een paal of bij een bestaande prullenbak. Volledig brandveilig, eenvoudig te legen en met een fraai design. De peukenzuilen zullen vanwege hun uiterlijk zorgen voor een gedragsverandering, waardoor mensen eerder geneigd zullen zijn om hun sigaretten peuk weg te gooien.

De peukenzuilen kunnen overal geplaatst worden vanwege hun gemakkelijke bevestiging. Langs de weg, in het bos, naast een bushokje of aan de zijkant van het magazijn.

Maar Binsystem heeft niet alleen de peukenzuil als oplossing tegen de rondzwervende peuken. Ook in de prullenbakken kunnen asbakken gemonteerd worden, waardoor het tijdens het afval weggooien gemakkelijker wordt gemaakt om je sigaretten peuk weg te gooien.

Ben je benieuwd wat we in jouw gemeente zouden kunnen betekenen of wil je jouw gemeente hier op attenderen? Klik hier voor ons assortiment.